ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ |
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ,
ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΠΕΡ/ΚΗ Δ/ΝΣΗ Π.Ε.& Δ.Ε. ΑΤΤΙΚΗΣ |
Δ/ΝΣΗ Α/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ Β΄ΑΘΗΝΑΣ |
7ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ- ΑΤΤΙΚΗΣ |
Κανονισμός Λειτουργίας 2024-25
7ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ
Δ/ΝΣΗ Π.Ε. Β΄ ΑΘΗΝΑΣ
ΚΩΔΙΚΟΣ ΣΧΟΛΕΙΟΥ: 9050680
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ:
ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ 21, ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ, ΤΚ: 14121
ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 210-2754001, 2131302339
Email: mail@7dim–irakl.att.sch.gr
Ιστοσελίδα: https://7dim-irakl.att.sch.gr
Δ/ΝΤΗΣ ΣΧΟΛΕΙΟΥ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΧΑΣΙΩΤΗΣ
Εισαγωγή
Ο Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας σύμφωνα με τη νομοθεσία αποτελείται από «το σύνολο των όρων και των κανόνων που αποτελούν προϋποθέσεις, για να πραγματοποιείται ανενόχλητα, μεθοδικά και αποτελεσματικά το έργο του Σχολείου».
Είναι αποτέλεσμα συλλογικής διαδικασίας καθώς στη διαμόρφωσή του συμμετέχουν ο σύλλογος Διδασκόντων του Σχολείου, εκπρόσωποι του Συλλόγου Γονέων αλλά και εκπρόσωποι του Δήμου. Υποβάλλεται προς έγκριση στο Συντονιστή Εκπαίδευσης και στο Διευθυντή Εκπαίδευσης. Στο τέλος, γνωστοποιείται προς όλα τα μέλη της σχολικής κοινότητας .
Σκοπός του Κανονισμού είναι η διαμόρφωση ενός πλαισίου που υποστηρίζει την εκπαιδευτική διαδικασία, εξασφαλίζει τη συμμετοχή όλων στην εκπαιδευτική διαδικασία και εδραιώνει ένα αίσθημα ασφάλειας σε όλα τα μέλη της σχολικής κοινότητας.
Βασικές αρχές και στόχοι του Σχολείου
Βασικός στόχος είναι να αισθάνονται το Σχολείο όλα τα μέλη του, ως το δεύτερο σπίτι τους.
Με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών και τη συνεργασία με τους γονείς, οι μαθητές θα καταφέρουν να κατακτήσουν νέες γνώσεις, να αποκτήσουν δεξιότητες, να υιοθετούν θετικές στάσεις και να αναλαμβάνουν ρόλους ενεργών πολιτών στην κοινωνία.
Η δημοκρατική συμπεριφορά, η συμμόρφωση με κοινά αποδεκτούς κανόνες, ο διάλογος, η περιβαλλοντική ευαισθησία, ο σεβασμός στην πολιτιστική κληρονομιά, η αποδοχή της διαφορετικότητας και η αλληλεγγύη είναι μερικά από τα στοιχεία που συνδέονται με μια επιτυχημένη εκπαιδευτική διαδικασία.
ΜΑΘΗΤΕΣ
Η φοίτηση στο σχολείο είναι υποχρεωτική.
Παραλαμβάνουν όλα τα βιβλία δωρεάν και φροντίζουν να διατηρούν όσα από αυτά είναι επαναχρησιμοποιούμενα σε καλή κατάσταση προκειμένου να χρησιμοποιηθούν και την επόμενη σχολική χρονιά από τους συμμαθητές τους.
Σέβονται τους συμμαθητές τους και τους δασκάλους τους.
Υποστηρίζουν τις απόψεις τους με επιχειρήματα και επιλύουν τυχόν διαφορές με τους συμμαθητές τους πάντα με διάλογο και ποτέ με ή άλλου είδους σωματική βίαιη συμπεριφορά.
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚOI
Οι εκπαιδευτικοί υποδέχονται τους μαθητές στο σχολείο και συνεργάζονται με τους γονείς τους για την εξασφάλιση των καλύτερων δυνατών συνθηκών στην παρεχόμενη εκπαίδευση.
Λειτουργούν με βάση την επιστημονική τους κατάρτιση και φροντίζουν για την παροχή κατάλληλης εκπαίδευσης, την ασφάλεια αλλά και για την κοινωνικοποίηση των μαθητών και μαθητριών τους.
Δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στη γενικότερη παρουσία τους , ως εκπαιδευτικοί, καθώς δημιουργούν πρότυπα αναφοράς για τους μαθητές/τριες τους.
Συνεργάζονται με όλη την εκπαιδευτική κοινότητα και συνεισφέρουν στη διαμόρφωση ήρεμου, ευχάριστου και συνεργατικού κλίματος μέσα στο σχολείο.
Φροντίζουν για την ασφάλεια των μαθητών κατά τη διάρκεια της διδασκαλίας, ως υπεύθυνοι εφημεριών αλλά και κατά τη διάρκεια εκδηλώσεων που γίνονται με την ευθύνη του σχολείου.
Ενημερώνουν τους γονείς για την επίδοση των παιδιών τους είτε ομαδικά είτε ατομικά σε ώρες και μέρες που αναφέρονται στο πρόγραμμα ενημέρωσης γονέων.
Είναι αναγκαίο να πληροφορούνται από τους γονείς στοιχεία της οικογενειακής και κοινωνικής κατάστασης των μαθητών καθώς και της κατάστασης της υγείας τους που βοηθούν στην κατανόηση τυχόν προβλημάτων και διευκολύνουν το έργο τους.
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ
Ο Διευθυντής ενημερώνει το Σύλλογο Διδασκόντων για την εκπαιδευτική νομοθεσία και φροντίζει για τη σύνταξη του Εβδομαδιαίου Ωρολογίου Προγράμματος.
Φροντίζει σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς του Σχολείου και τους αρμόδιους φορείς για την εξασφάλιση της ασφάλειας και των υγιεινών συνθηκών στο κτίριο και τον προαύλιο χώρο.
Ενημερώνει τους γονείς για γενικότερα θέματα λειτουργίας του Σχολείου είτε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου είτε μέσω της Ιστοσελίδας του Σχολείου.
Συντονίζει τις ενέργειες όλων των μελών της σχολικής κοινότητας και φροντίζει για τη διαμόρφωση ήπιου, ευχάριστου και συνεργατικού κλίματος.
ΓΟΝΕΙΣ-ΚΗΔΕΜΟΝΕΣ
Οι γονείς ενισχύουν και ενθαρρύνουν τα παιδιά τους να χαίρονται τη συμμετοχή τους στη σχολική ζωή.
Επιδιώκουν μια ουσιαστική σχέση, επικοινωνία και συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς στηριζόμενη στην ειλικρίνεια και τον αμοιβαίο σεβασμό.
Βοηθούν τα παιδιά τους να καταλάβουν τη σημασία που έχουν οι κανόνες για τη λειτουργία του σχολείου.
Είναι υπεύθυνοι για την παράδοση και την παραλαβή των παιδιών τους από το σχολείο τις ώρες που έχουν οριστεί.
Γνωστοποιούν άμεσα στο δάσκαλο ή στο διευθυντή του Σχολείου ασθένεια ή πρόβλημα υγείας του παιδιού τους.
Επικαιροποιούν τα στοιχεία επικοινωνίας τους σε περίπτωση αλλαγής ή όποτε τους ζητηθεί.
`Έχουν δικαίωμα να ενημερώνονται από το δάσκαλο/δασκάλα για την επίδοση του παιδιού τους.
Λειτουργία του σχολείου
Διδακτικό Ωράριο Πρωινής Λειτουργίας
07:00 – 07:15 15΄ Υποδοχή μαθητών Πρωινής Ζώνης
07:15 – 08 :00 45΄ Προαιρετική Πρωινή Ζώνη
08:00 – 08:15 15΄ Υποδοχή μαθητών
Ωράριο Λειτουργίας Υποχρεωτικού προγράμματος
08:15-13:15
Ωράριο Λειτουργίας Ολοήμερου προγράμματος
13:20- 16:00
Υποδοχή -αποχώρηση μαθητών.
Προσέλευση μαθητών 8:00-8:15 π.μ.: Οι γονείς συνοδεύουν τα παιδιά τους μέχρι την κεντρική είσοδο του Σχολείου.
Η υποδοχή και αποχώρηση των μαθητών γίνεται από τους εφημερεύοντες εκπαιδευτικούς στην πόρτα εισόδου του προαυλίου του σχολείου, επί της Καζαντζάκη. Η είσοδος-έξοδος από την πόρτα επί της Παπαδάκη γίνεται μόνο όταν συντρέχουν λόγοι εκτάκτου ανάγκης.
Σε περίπτωση καθυστερημένης προσέλευσης μαθητών, αυτοί θα γίνονται δεκτοί, μετά από σχετική αιτιολόγηση, στο πρώτο διάλειμμα.
Στο χώρο του σχολείου δεν παρευρίσκεται χωρίς άδεια ουδείς άλλος εκτός των μαθητών/τριών και των εκπαιδευτικών.
Για την αποφυγή συγχρωτισμού συστήνουμε η προσέλευση των μαθητών/μαθητριών να γίνεται ως εξής:
8:00 – 8:05 A΄ και Β΄ τάξη
8:05 – 8:10 Γ΄ και Δ΄ τάξη
8:10 – 8:15 Ε΄ και ΣΤ΄ τάξη
Διαλείμματα
Κατά τη διάρκεια του διαλείμματος οι μαθητές βγαίνουν στο προαύλιο. Δεν επιτρέπεται η παραμονή των μαθητών στις αίθουσες ή στους διαδρόμους του σχολείου. Κατά τις βροχερές ημέρες οι μαθητές παραμένουν στις τάξεις τους με την εποπτεία του εκπαιδευτικού. Το διάλειμμα είναι χρόνος παιχνιδιού κι ανάπτυξης κοινωνικών σχέσεων, αλλά και χρόνος ικανοποίησης σωματικών αναγκών. Οι μαθητές παίζουν χωρίς να τσακώνονται και για οποιοδήποτε πρόβλημα που πιθανόν αντιμετωπίσουν απευθύνονται στους εφημερεύοντες δασκάλους που βρίσκονται στο προαύλιο. Μόλις χτυπήσει το κουδούνι για μάθημα παραμένουν στο σημείο του προαυλίου που τους έχει υποδειχτεί από τον/την υπεύθυνο/ υπεύθυνη εκπαιδευτικό του τμήματος και εισέρχονται στην αίθουσα συνοδεία του εκπαιδευτικού που διδάσκει την αμέσως επόμενη ώρα.
Ασφάλεια μαθητών. `Όλες οι πόρτες του σχολείου παραμένουν κλειδωμένες κατά τη διάρκεια λειτουργίας του και δεν επιτρέπεται η είσοδος ή παραμονή γονέων ή τρίτων προσώπων στους χώρους του σχολείου.
Αποχώρηση μαθητών.
Η αποχώρηση των μαθητών γίνεται μετά τη λήξη του κανονικού ή του ολοήμερου προγράμματος συνοδεία του γονέα ή άλλου ενήλικα που έχει εξουσιοδοτήσει ενυπόγραφα ο γονέας/κηδεμόνας.
Επισημαίνουμε στους γονείς και κηδεμόνες τους πιθανούς κινδύνους που ενέχει η οικειοθελής κατά μόνας αποχώρηση μαθητή/μαθήτριας μετά τη λήξη του κανονικού ή Ολοήμερου προγράμματος. Εφόσον δηλώνεται αδυναμία προσέλευσης του γονέα, το σχολείο αποδέχεται τη βούληση του έχοντα την επιμέλεια γονέα ή κηδεμόνα με την προϋπόθεση να καταθέσει ενυπόγραφη δήλωση στο σχολείο.
Πρόωρη αποχώρηση μαθητών. Πρόωρη αποχώρηση μαθητών δεν επιτρέπεται παρά μόνο μετά από έγκριση του δασκάλου ή του διευθυντή του σχολείου. Αν παρουσιαστεί ανάγκη έκτακτης αποχώρησης, κατά τη διάρκεια του σχολικού ωραρίου (π.χ. ασθένεια), ενημερώνεται ο/η γονέας/κηδεμόνας/ασκών την επιμέλεια για να παραλάβει το παιδί του/της, εφόσον αυτό είναι ανήλικο, και το παραλαμβάνει αφού πρώτα ενυπόγραφα δηλώσει ενώπιον της Διεύθυνσης της σχολικής μονάδας το γεγονός αυτό.
Για τις αποχωρήσεις του ολοήμερου πριν από τις 16:00, ο γονέας υποβάλλει υπεύθυνη δήλωση.
Ενδυμασία παρέλασης. Οι μαθητές/μαθήτριες κατά τις επίσημες εμφανίσεις του Σχολείου σε εθνικές επετείους ή άλλες εκδηλώσεις αν δεν αναφερθεί διαφορετικά, φορούν την παρακάτω ενδυμασία:
Αγόρια: Μπλε παντελόνι, λευκό πουκάμισο, μπλε καζάκα με V, μαύρα παπούτσια.
Κορίτσια: Μπλε φούστα, λευκό πουκάμισο, μπλε καζάκα με V, λευκό καλσόν, μαύρα παπούτσια.
Διδακτικά βιβλία.
Τα διδακτικά βιβλία παρέχονται δωρεάν σε όλους τους μαθητές που φοιτούν στο σχολείο. Σε περίπτωση μετεγγραφής ο/η μαθητής/μαθήτρια παραλαμβάνει τα βιβλία που δικαιούται την ημέρα μετεγγραφής του από το σχολείο αρχικής φοίτησης. Η δωρεάν παροχή αφορά ένα και μόνο τεύχος ανά μαθητή/μαθήτρια για κάθε τίτλο βιβλίου.
Απαλλαγή από ενεργό συμμετοχή σε μαθήματα. Για την απαλλαγή του μαθητή/ μαθήτριας από την ενεργό συμμετοχή στα μαθήματα Μουσικής, Φυσικής Αγωγής και Θρησκευτικών, ο γονέας του μαθητή/ μαθήτριας υποβάλλει σχετική αίτηση στο Διευθυντή του σχολείου, εντός πέντε ημερών από την έναρξη των μαθημάτων ή την εμφάνιση της πάθησης για τα πρώτα δύο μαθήματα συνοδευόμενη και από σχετική ιατρική βεβαίωση. Η δήλωση για το μάθημα των Θρησκευτικών υπογράφεται και από τους δύο (2) γονείς.
Εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Εφόσον τα επιδημιολογικά δεδομένα ή άλλες έκτακτες συνθήκες δεν το επιτρέπουν, δύναται να αντικαθίσταται η δια ζώσης εκπαίδευση με εξ αποστάσεως διαδικτυακή διδασκαλία.
Επικαιροποίηση στοιχείων επικοινωνίας. Mε την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς ζητείται από τους γονείς να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία επικοινωνίας τους αναφέροντας πάντα και ένα τηλέφωνο για κλήση σε περίπτωση ανάγκης.
Χορήγηση φαρμάκων. H χορήγηση φαρμάκων στους μαθητές στο χώρο του σχολείου γίνεται από τον ίδιο το γονέα ή από άλλο πρόσωπο το οποίο θα υποδείξουν σχετικά, μετά από συνεννόηση με το δάσκαλο της τάξης και άδεια από το Διευθυντή του Σχολείου.
Υγιεινή και αντιμετώπιση μεταδιδόμενων ασθενειών. Το Σχολείο ακολουθεί τα επικαιροποιημένα υγειονομικά πρωτόκολλα του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας και προσαρμόζεται στις σχετικές οδηγίες του.
Εκπαιδευτικές επισκέψεις. Οι μαθητές συμμετέχουν στις εκπαιδευτικές επισκέψεις εφόσον προσκομίζονται δηλώσεις συγκατάθεσης των γονέων τους. Ο προγραμματισμός είναι αποκλειστική αρμοδιότητα του Συλλόγου Διδασκόντων του σχολείου και η οργάνωσή τους γίνεται από τον υπεύθυνο/υπεύθυνη δάσκαλο/δασκάλα της τάξης σε συνεργασία και με τον εκπαιδευτικό ειδικότητας εφόσον το περιεχόμενο της επίσκεψης εμπίπτει στο γνωστικό αντικείμενο του δεύτερου.
Σίτιση μαθητών Ολοήμερου. Το γεύμα των μαθητών παρασκευάζεται στο σπίτι από τους γονείς/κηδεμόνες τους. Τα φαγητά συσκευασμένα με το ονοματεπώνυμο του μαθητή τοποθετούνται από τους μαθητές εντός του ψυγείου της τραπεζαρίας και στη συνέχεια η τραπεζαρία παραμένει κλειδωμένη. Υπενθυμίζουμε ότι το φαγητό είναι κρύο, καθώς τοποθετείται άμεσα στο ψυγείο. Ενδεικτικά, ως υγιεινές επιλογές για το γεύμα των παιδιών στο ολοήμερο πρόγραμμα προτείνονται: μπιφτέκι με πατάτες φούρνου και σαλάτα, ζυμαρικά με τριμμένο τυρί και σαλάτα, κοτόπουλο φιλέτο με πένες και σαλάτα, αρακάς ή φασολάκια με πατάτες και τυρί, όσπρια και τυρί, ψάρι φιλέτο ψητό στον φούρνο με πατάτες φούρνου και σαλάτα εποχής, σπιτική πίτα (π.χ. σπανακόπιτα, τυρόπιτα ) και σαλάτα εποχής, βραστό αυγό ή ομελέτα με φρέσκα λαχανικά και ψωμί.
Φοίτηση μαθητών ολοήμερου. Η φοίτηση των μαθητών του Ολοήμερου Προγράμματος διακόπτεται όταν ο μαθητής συμπληρώσει 15 συνεχόμενες απουσίες, οι οποίες δεν δικαιολογούνται από ιατρική γνωμάτευση, όταν ο γονέας ή κηδεμόνας του ζητήσει τη διακοπή της φοίτησης με γραπτή αίτησή του ή όταν ο γονέας ή κηδεμόνας δεν επικαιροποιήσει την εγγραφή του μαθητή κατά το 2ο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου και το 1ο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου.
Απουσίες μαθητών. Η φοίτηση των μαθητών-τριών τόσο στο υποχρεωτικό όσο και στο ολοήμερο πρόγραμμα (μόνο για τους εγγεγραμμένους) είναι υποχρεωτική και καταγράφεται σε καθημερινή βάση από τον/την εκπαιδευτικό της τάξης. Οι γονείς οφείλουν να καταθέτουν τα στοιχεία που τους ζητούνται για τη δικαιολόγηση των απουσιών. Σε περίπτωση αδικαιολόγητης απουσίας, το Σχολείο προβαίνει στις ενέργειες που προβλέπονται.
Ποιότητα Σχολικού Χώρου
Ένας από τους στόχους του σχολείου είναι η καλλιέργεια της αίσθησης της ευθύνης στους/στις μαθητές/τριες σε ό,τι αφορά την ποιότητα του σχολικού χώρου. Καθαρά και συντηρημένα κτίρια -αίθουσες, εργαστήρια, παραρτήματα, ο αύλειος χώρος- διαμορφώνουν τον περιβάλλοντα χώρο μέσα στον οποίο είναι δυνατόν να καλλιεργηθεί η ψυχή του/τις μαθητή/τριας.
Φθορές, ζημιές και κακή χρήση της περιουσίας του σχολείου αποδυναμώνουν τις εκπαιδευτικές δυνατότητές του και οδηγούν στην αντίληψη της απαξίωσης της δημόσιας περιουσίας.
Στις περιπτώσεις εκείνες, όπου αποδεδειγμένα η φθορά/καταστροφή, μερική ή ολική, σχολικών κτιρίων, χώρων και παραρτημάτων αυτών, καθώς και υλικοτεχνικής υποδομής και εξοπλισμού εντός αυτών, αποδίδεται σε συγκεκριμένο/η μαθητή/τρια, ο/η τελευταίος/α ελέγχεται για τη συμπεριφορά αυτή και η δαπάνη αποκατάστασης βαρύνει τον γονέα/κηδεμόνα του/της ή τον/την ίδιο/ίδια, αν είναι ενήλικος/η.
Παραχώρηση χώρου. Το σχολείο δύναται να εξετάζει αιτήματα για την παραχώρηση των χώρων του σε ώρες εκτός ωραρίου λειτουργίας του για την πραγματοποίηση επιμορφωτικών δράσεων, εκδηλώσεων ή δραστηριοτήτων από το Σύλλογο Γονέων ή άλλους τοπικούς φορείς με την προϋπόθεση ότι τηρούνται όσα προβλέπει η σχετική νομοθεσία και υπάρχει έγκριση της παραχώρησης του χώρου από την αρμόδια δημοτική αρχή.
Διακίνηση φυλλαδίων. Σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται η διακίνηση φυλλαδίων ή ανακοινώσεων στους μαθητές του σχολείου παρά μόνο αν υπάρχει έγκριση από υπηρεσία του Υπουργείου Παιδείας.
Προσφορά υλικών ή υπηρεσιών. Το σχολείο αποδέχεται δωρεάν παροχή υπηρεσιών ή υλικών εφόσον δεν παραβιάζεται η νομοθεσία.
Προβλήματα συμπεριφοράς.
Αποκλίσεις των μαθητών/τριών από τη δημοκρατική συμπεριφορά, τους κανόνες του σχολείου, τους όρους της ισότιμης συμμετοχής στη ζωή του σχολείου, από τον οφειλόμενο σεβασμό στον/στην εκπαιδευτικό, στον/ στην συμμαθητή/τρια, στη σχολική περιουσία, θεωρούνται σχολικά παραπτώματα. Τα σχολικά παραπτώματα αντιμετωπίζονται από το σχολείο σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία και με γνώμονα την αρχή ότι η κατασταλτική αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων είναι η τελευταία επιλογή, χωρίς όμως να αποκλείεται η εφαρμογή των κάθε φορά ισχυόντων παιδαγωγικών μέτρων. Τα θέματα αποκλίνουσας συμπεριφοράς των μαθητών/τριών στο σχολείο αποτελούν αντικείμενο συνεργασίας του/της εκπαιδευτικού της τάξης με τον Διευθυντή της σχολικής μονάδας, τον Σύλλογο Διδασκόντων/ουσών και τον Σύμβουλο Εκπαίδευσης Παιδαγωγικής Ευθύνης, προκειμένου να υπάρξει η καλύτερη δυνατή παιδαγωγική αντιμετώπισή τους. Το σχολείο μας ασκεί παιδαγωγικό έλεγχο για τους μαθητές που παρουσιάζουν προβλήματα συμπεριφοράς, ενημερώνει τους γονείς και ζητά τη συνδρομή και άλλων αρμόδιων υπηρεσιών.
Σε κάθε περίπτωση και πριν από οποιαδήποτε απόφαση, λαμβάνεται υπόψη η βασική αρχή του σεβασμού της προσωπικότητας και των δικαιωμάτων των μαθητών/τριών.
Πρόληψη φαινομένων Βίας και Σχολικού εκφοβισμού.
H ανάπτυξη θετικού σχολικού κλίματος αποτελεί σημαντικό παράγοντα της διαδικασίας πρόληψης ή/και αντιμετώπισης φαινομένων βίας, παρενόχλησης, εξαναγκασμού και σχολικού εκφοβισμού. Χαρακτηριστικά του θετικού και υγιούς σχολικού κλίματος είναι ο αμοιβαίος σεβασμός, η αποδοχή της διαφορετικότητας, η προώθηση της συνεργασίας με φορείς, η συνεργασία του σχολείου με την οικογένεια.
Χρήση Κινητών Τηλεφώνων και Ηλεκτρονικών Συσκευών.
Οι μαθητές/τριες δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιούν εντός των σχολικών χώρων – κτιρίων και υπαίθριων χώρων κινητό τηλέφωνο ή άλλη ηλεκτρονική συσκευή που διαθέτει σύστημα επεξεργασίας εικόνας και ήχου, για συνομιλία, βιντεοσκόπηση ή οποιαδήποτε άλλη χρήση. Η απαγόρευση ισχύει και για τις εκπαιδευτικές επισκέψεις.
Στην παραπάνω απαγόρευση δεν εμπίπτει η χρήση ιατρικών εφαρμογών μέσω κινητού τηλεφώνου ή άλλων συσκευών, αποκλειστικά και μόνο κατόπιν σχετικής ιατρικής γνωμάτευσης και σχετικής ενημέρωσης της σχολικής μονάδας από τον/την κηδεμόνα του/της μαθητή/μαθήτριας.
Στην περίπτωση που διαπιστωθεί η ύπαρξη εκτός τσάντας τέτοιου είδους συσκευών, η συσκευή παραδίδεται στη διεύθυνση του σχολείου, επιστρέφεται μετά το πέρας των μαθημάτων και ενημερώνονται σχετικά οι γονείς/κηδεμόνες.
Συνιστάται οι μαθητές να μην έχουν στην κατοχή τους κινητά τηλέφωνα και οποιαδήποτε άλλη ηλεκτρονική συσκευή ή παιχνίδι που διαθέτει σύστημα επεξεργασίας εικόνας και ήχου εντός του Σχολείου. Σε περίπτωση απώλειας κινητού το Σχολείο δεν φέρει καμία ευθύνη.
Συμμετοχή μαθητών στο μάθημα της Φυσικής Αγωγής. Για τη συμμετοχή των μαθητών στο μάθημα της Φ.Α. απαιτείται η κατάθεση Α.Δ.Υ.Μ. από τους μαθητές της Α΄ και Δ΄ τάξης στο σχολείο με την έναρξη των μαθημάτων και ισχύει για 3 έτη. Μετά την 25-9-2023 οι μαθητές χωρίς έγκυρο Α. Δ. Υ. Μ. δεν μπορούν να συμμετέχουν στο μάθημα της Φυσικής Αγωγής.
Συμμετοχή μαθητών σε εγκεκριμένες έρευνες. Για τους μαθητές που συμμετέχουν σε έρευνες ή προγράμματα απαιτείται συγκατάθεση των γονέων τους.
Λειτουργία βιβλιοθήκης:
Η σχολική βιβλιοθήκη θα λειτουργεί και ως χώρος μελέτης και δραστηριοτήτων φιλαναγνωσίας και ως δανειστική.
Σχολικές εκδηλώσεις, επιμορφωτικές δράσεις και γιορτές.
Το σχολείο οργανώνει μία σειρά εκδηλώσεων/δραστηριοτήτων που στόχο έχουν τη σύνδεση σχολικής και κοινωνικής ζωής, τον εμπλουτισμό των υπαρχουσών γνώσεων των μαθητών/τριών, την απόκτηση δεξιοτήτων ζωής και την ευαισθητοποίησή τους σε κοινωνικά θέματα.
Οι εκδηλώσεις και γιορτές γίνονται στην Αίθουσα Εκδηλώσεων ή και στις αίθουσες των τάξεων. Η διοργάνωση εκδηλώσεων που συνδέεται με την ευρεία προσέλευση γονέων/κηδεμόνων θα πραγματοποιείται στο πλαίσιο που θα ορίζεται κάθε φορά από τις ισχύουσες νομοθετικές διατάξεις και αναλόγως του διαθέσιμου χώρου.
Συνεργασία Σχολείου – Οικογένειας – Συλλόγου Γονέων/Κηδεμόνων.
Το σχολείο βρίσκεται σε αγαστή συνεργασία με την οικογένεια του/της μαθητή/τριας, με τον Σύλλογο Γονέων/ Κηδεμόνων και φορείς, των οποίων όμως ο ρόλος είναι διακριτός. Κάθε φορά που δημιουργείται θέμα το οποίο σχετίζεται με συγκεκριμένο/η μαθητή/τρια, ο πρώτος που ενημερώνεται σχετικά είναι ο γονέας/κηδεμόνας/ ασκών την επιμέλεια, ο οποίος θα πρέπει να συνεργαστεί με το σχολείο.
Σύλλογος Γονέων: Η λειτουργία του Συλλόγου Γονέων πραγματοποιείται μετά το πέρας του σχολικού προγράμματος και μετά από συνεννόηση με το Διευθυντή του Σχολείου.
Χρήση αντικειμένων: Συνιστάται οι μαθητές να μην ανταλλάσσουν αντικείμενα με τους συμμαθητές τους και να χρησιμοποιούν για όλα τα μαθήματα τα προσωπικά τους είδη (μολύβια, τετράδια, ψαλίδια, χαρτομάντιλα κλπ). Τα παιδιά δεν πρέπει να φέρνουν μαζί τους παιχνίδια στο σχολείο (π.χ. μπάλες, κούκλες κλπ.). `Έχουν το δικό τους μπουκάλι νερό και όταν τελειώνει το νερό, το γεμίζουν απευθείας από τις βρύσες.
Κεράσματα μαθητών/μαθητριών.
Λαμβάνοντας υπόψη του την ύπαρξη μαθητών/τριών με τροφικές αλλεργίες και άλλα μεταβολικά νοσήματα (όπως δυσανεξίες, γαστρεντερικά προβλήματα, αυτοάνοσα κλπ), σε μία προσπάθεια να προστατεύσει την υγεία τους αλλά και την υγεία όλων των μαθητών/τριών χωρίς όμως να τους στερήσει τη χαρά του κεράσματος, ενθαρρύνει τις συνήθειες ενός πιο υγιεινού τρόπου ζωής και ζητά τη συνδρομή σας (γονέων και κηδεμόνων) για την προσφορά μη φαγώσιμων κερασμάτων. Σε περίπτωση που επιλεγούν φαγώσιμα κεράσματα συνιστάται αυτά να βρίσκονται σε ατομικές κλειστές συσκευασίες.………………………………………………………
Υπενθυμίζουμε ότι είναι πολύ σημαντικό να ενημερώνεται το σχολείο για κάθε θέμα υγείας των παιδιών σας.
Αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών
Το σχολείο έχει φροντίσει για την εκπόνηση και εφαρμογή σχεδίου αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών και ιδιαίτερα για την αντιμετώπιση των σεισμών. Το σχέδιο δράσης επικαιροποιείται κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς. Πραγματοποιούνται ασκήσεις αντισεισμικής προστασίας με τη συμμετοχή όλων των εκπαιδευτικών και μαθητών/τριών. Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης οι γονείς/κηδεμόνες, αν χρειαστεί, παραλαμβάνουν τα παιδιά τους από το χώρο του σχολείου ή αν αυτό δεν είναι εφικτό (π.χ. μετά από ισχυρή σεισμική δόνηση) από τα προκαθορισμένα σημεία συγκεντρώσεων: προαύλιο προς Καζαντζάκη και παιδική χαρά δίπλα στον πεζόδρομο της οδού Λογοθετίδη.
Διαχείριση ύποπτου κρούσματος: Σε περίπτωση που κάποιος μαθητής/ μαθήτρια παρουσιάζει οποιοδήποτε σύμπτωμα που να παραπέμπει σε πρόβλημα υγείας που αφορά μεταδιδόμενο νόσημα, οδηγείται σε ειδικό χώρο μέχρι να παραληφθεί το συντομότερο από τους γονείς του.
Επισήμανση: Αν το παιδί δε νιώθει καλά πριν έρθει στο σχολείο, οι γονείς πρέπει να ενημερώνουν τον παιδίατρο και το σχολείο. Δεν επιτρέπεται κανένας μαθητής/τρια να έρχεται στο σχολείο με συμπτώματα ίωσης. Πρέπει να τηρούνται όλες οι προβλεπόμενες οδηγίες του ΕΟΔΥ που αφορούν τον COVID-19 ή άλλα μεταδιδόμενα νοσήματα.
Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών. Το σχολείο τηρεί τη σχετική νομοθεσία.
Ενημέρωση γονέων. Οι γονείς μπορούν να ενημερώνονται μία φορά το μήνα από τους δασκάλους των τάξεων για την πρόοδο των παιδιών τους. Η ημέρα και η ώρα ενημέρωσης αναφέρεται και στο εβδομαδιαίο πρόγραμμα που δίνεται στους μαθητές από το δάσκαλο/δασκάλα της τάξης. Οι εκπαιδευτικοί προβαίνουν σε ενημέρωση δια ζώσης ή τηλεφωνικά ή με ηλεκτρονικό τρόπο.
Αν κριθεί αναγκαίο μπορεί να γίνει και έκτακτη ενημέρωση του γονέα έπειτα από σχετικό αίτημα του ιδίου που μπορεί να υποβάλλει τηλεφωνικά ή ηλεκτρονικά. `Έκτακτη ενημέρωση του γονέα μπορεί να προκύψει και με πρωτοβουλία εκπαιδευτικού του Σχολείου ή του Διευθυντή αφού συμφωνηθεί η ώρα ενημέρωσης με κλήση στα τηλέφωνα που έχουν δηλωθεί στο σχολείο ή μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Ψηφιακή Ενημέρωση γονέων/κηδεμόνων.
Δίνεται η δυνατότητα στους γονείς/κηδεμόνες να ενημερώνονται ηλεκτρονικά για τις απουσίες, τη βαθμολογία των μαθητών/τριών και ανακοινώσεις που αφορούν την σχολική μονάδα μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής «e-Parents» (https://eschools.minedu.gov.gr/).
Διατάραξη της λειτουργίας υπηρεσίας νοσηλευτικών ιδρυμάτων και χώρων Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης
Οι γονείς και οι κηδεμόνες των μαθητών/τριών μας και όσοι εισέρχονται σε χώρους Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης θα πρέπει να συμπεριφέρονται με ευπρέπεια και σεβασμό σε όλους τους εργαζόμενους στην σχολική μονάδα [Διευθύντρια ,εκπαιδευτικό και στο υπόλοιπο βοηθητικό και υποστηρικτικό προσωπικό, κλπ] και να μην διαταράσσουν με οποιονδήποτε τρόπο τη λειτουργία της σχολικής μονάδας καθώς για «όποιον εισέρχεται σε χώρο πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και με οποιονδήποτε τρόπο, ιδίως με φωνασκίες, θόρυβο, ύβρεις ή απειλές κατά του εκπαιδευτικού προσωπικού, εργαζομένων, υπαλλήλων ή μαθητών διαταράσσει τη λειτουργία του» ισχύουν οι συνέπειες που προβλέπονται στο Άρθρο 33 του Ν.5090/2024 με τίτλο «Διατάραξη της λειτουργίας υπηρεσίας νοσηλευτικών ιδρυμάτων και χώρων πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης».
Προσωπικά δεδομένα. Τηρείται η νομοθεσία για τη διασφάλιση των προσωπικών δεδομένων.
Το σχολείο μας αποδίδει μεγάλη σημασία στη συνεργασία οικογένειας – σχολείου για να έχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα για την πρόοδο των παιδιών μας.
Διάρκεια ισχύος κανονισμού.
Ο Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας επικαιροποιείται σε τακτά χρονικά διαστήματα, μέσω της προβλεπόμενης από τον νόμο συμμετοχικής διαδικασίας όλων των μελών της σχολικής κοινότητας, έτσι ώστε να συμπεριλαμβάνει νέες νομοθετικές ρυθμίσεις, να ανταποκρίνεται στις αλλαγές των συνθηκών λειτουργίας του σχολείου και τις, κατά καιρούς, αποφάσεις των αρμόδιων συλλογικών οργάνων του. Ο Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας βασίζεται στην ισχύουσα νομοθεσία και στις σύγχρονες παιδαγωγικές και διδακτικές αρχές. Η τήρησή του από τους/τις μαθητές/τριες, τους/τις εκπαιδευτικούς και τους γονείς/κηδεμόνες/ασκούντες την επιμέλεια, με αμοιβαίο σεβασμό στον διακριτό θεσμικό ρόλο τους, ώστε να έχει πληρότητα, γενική αποδοχή και εφαρμογή, αποτελεί προϋπόθεση της εύρυθμης λειτουργίας του σχολείου. Είναι το θεμέλιο πάνω στο οποίο μπορεί το σχολείο να οικοδομήσει για να πετύχει τους στόχους και το όραμά του. Θέματα που ανακύπτουν και δεν προβλέπονται από τον Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας, αντιμετωπίζονται κατά περίπτωση από τον/τη Διευθυντή/ντρια-Προϊστάμενο/η του σχολείου και τον Σύλλογο Διδασκόντων/ ουσών, καθώς και από τον/τη Σύμβουλο Εκπαίδευσης Παιδαγωγικής Ευθύνης, σύμφωνα με τις αρχές της παιδαγωγικής επιστήμης και την εκπαιδευτική νομοθεσία, σε πνεύμα συνεργασίας με όλα τα μέλη της σχολικής κοινότητας. Ο Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας ισχύει μέχρι την έγκριση νεότερου.
Για οποιεσδήποτε αλλαγές ή σημαντικές πληροφορίες θα ενημερώνεστε από την ιστοσελίδα του σχολείου ή με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο στην ηλεκτρονική σας διεύθυνση.
“>